Ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός δυναμικού καλωδίου για τα πλωτά υπεράκτια αιολικά πάρκα

Hellenic Cables-Ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός δυναμικού καλωδίου για τα πλωτά υπεράκτια αιολικά πάρκα

Το FLOTANT– έργο που χρηματοδοτείται από το EU Horizon 2020-ολοκλήρωσε με επιτυχία την ανάπτυξη καλωδίων που προορίζονται για πλωτά αιολικά έργα σε μεγαλύτερα βάθη, δίνοντας τη δυνατότητα για αξιοποίηση μεγαλύτερων πόρων αιολικής ενέργειας με χαμηλότερο κόστος.

Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2021

Η κοινοπραξία του έργου στοχεύει στην ανάπτυξη μηχανικών μεθόδων, τόσο σε θεωρητικό όσο και πρακτικό επίπεδο, για ένα πλωτό αιολικό πάρκο φτιαγμένο από υβρίδιο πλαστικού και σκυροδέματος, αναζητώντας καινοτόμες λύσεις για συστήματα αγκύρωσης και πρόσδεσης αλλά και δυναμική καλωδίωση, και συμπεριλαμβάνει δοκιμές απόδοσης. Ο στόχος της είναι να βελτιώσει την αποδοτικότητα του κόστους και να αυξήσει τη στιβαρότητα και την ευελιξία στον σχεδιασμό πλωτών υποθαλάσσιων υποδομών για εφαρμογή σε μεγαλύτερα βάθη από 100 έως 600 μέτρα.

Οι εταίροι της κοινοπραξίας Innosea, AqualisBraemar LOC Group ASA (ABL Group), Hellenic Cables, ο κλάδος καλωδίων της Cenergy Holdings, ITA και το Πανεπιστήμιο του Exeter ολοκλήρωσαν με επιτυχία το έργο που αφορά στα δυναμικά υποβρύχια καλώδια.
Στο πλαίσιο του πεδίου εφαρμογής των δυναμικών καλωδίων , η Hellenic Cables με την ITA ολοκλήρωσαν τον σχεδιασμό μιας καινοτόμου πλεκτής θωράκισης για την προστασία του δυναμικού καλωδίου. Αυτό συνίσταται στην εφαρμογή ενός εξωτερικού εξωθημένου μανδύα από συνθετικό υλικό ενισχυμένο με ίνες άνθρακα, η οποία συμπεριλαμβάνει την ανάπτυξη μιας λύσης για ενσωμάτωση και διασύνδεση αισθητήρων οπτικών ινών για παρακολούθηση της δομικής κατάστασης του καλωδίου.

«Το FLOTANT επιδιώκει να αναδείξει τη δυνατότητα ανάπτυξης πλωτών αιολικών πάρκων σε ακόμη μεγαλύτερα βάθη από ό, τι είναι δυνατό σήμερα, ξεκλειδώνοντας τις δυνατότητες για αξιοποίηση πολύ μεγαλύτερων πόρων αιολικής ενέργειας με χαμηλότερο κόστος. Ο καινοτόμος του δυναμικού καλωδίου με πλεκτό οπλισμό σε τόσο ακραία βάθη νερού είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία του έργου », λέει ο Mattias Lynch, διευθυντής σχεδιασμού στην Innosea, η οποία αποτελεί έναν κορυφαίο σύμβουλο μηχανικής, σχεδιασμού και έρευνας & ανάπτυξης που ειδικεύεται στις θαλάσσιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το έργο συντονίζεται από τον Δρ. Ayoze Castro, επικεφαλής της μονάδας Καινοτομίας της Oceanic Platform των Κανάριων Νήσων (PLOCAN). Περιλαμβάνει 17 εταίρους από οκτώ χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Innosea, η οποία επιλέχθηκε να συμμετάσχει στην κοινοπραξία για να παρέχει μια σειρά υπηρεσιών σε έξι από τα πακέτα εργασίας της κοινοπραξίας – συμπεριλαμβανομένης της βελτιστοποίησης των δυναμικών υποβρυχίων καλωδίων και του συστήματος μεταφοράς της ηλεκτρικής ισχύος.

Η Innosea ήταν επίσης υπεύθυνη για την ανάλυση της διαμόρφωσης του δυναμικού καλωδίου, ενώ οι δοκιμές και η επικύρωση των αγκυροβολίων και των δυναμικών καλωδίων πραγματοποιήθηκαν στην διάταξη δοκιμών Dynamic Marine Component (DMaC) του Πανεπιστημίου του Έξετερ, Ηνωμένο Βασίλειο.

Η επόμενη φάση του έργου για την Innosea θα είναι η οριστικοποίηση των αναλύσεων των ολικών επιδόσεων του πλωτήρα για να επιβεβαιωθεί η καταλληλόλητά του έναντι των συγκεκριμένων τοποθεσιών που καθορίζονται από το έργο.
«Η συμμετοχή μας στο έργο, μας έδωσε την ευκαιρία να λάβουμε μέρος στην ανάπτυξη αξιόπιστων, βιώσιμων και οικονομικά αποδοτικών δυναμικών καλωδίων για ακόμη βαθύτερες εφαρμογές σε νερό για υπεράκτια πλωτά αιολικά πάρκα. Η μελέτη και ο σχεδιασμός καινοτόμων δυναμικών καλωδίων χαμηλού βάρους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε απαιτητικές συνθήκες ήταν μια μεγάλη πρόκληση. Λόγω της άριστης συνεργασίας με όλους τους εταίρους, αναμένουμε ότι θα προκύψουν θετικά αποτελέσματα και συμπεράσματα στο τελευταίο μέρος του έργου», αναφέρει η Αναστασία Μωραΐτη, Μηχανικός Σχεδιασμού στα Ελληνικά Καλώδια.

«Η αιολική ενέργεια από επιπλέουσες υπεράκτιες υποδομές (FOW) θα είναι ζωτικό συστατικό της στρατηγικής της ΕΕ καθώς προχωράμε προς μια καθαρή οικονομία μηδενικού άνθρακα. Θα έχει επίσης βαθιά επίδραση στις τοπικές οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας στην αλυσίδα εφοδιασμού και παρέχοντας ένα βασικό συστατικό για την ανάκαμψη μας μετά την πανδημία. Η ανάπτυξη αξιόπιστων δυναμικών καλωδίων τροφοδοσίας θα αποτελέσει ουσιαστικό μέρος της αναδυόμενης βιομηχανίας FOW και εμείς θα ενθαρρυνθούμε μέσω των καινοτόμων εξελίξεων που έχουν επιτευχθεί στο πλαίσιο της FLOTANT», δήλωσε ο καθηγητής Lars Johanning του Πανεπιστημίου του Έξετερ.

 

Σχετικά με την Ελληνικά Καλώδια (Hellenic Cables)

Η Ελληνικά Καλώδια (Hellenic Cables) είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς καλωδίων στην Ευρώπη, κατασκευάζοντας καλώδια ισχύος και τηλεπικοινωνιών καθώς και υποβρύχια καλώδια για διάφορες βιομηχανικές χρήσεις, όπως υποθαλάσσια καλώδια για έργα αιολικής ενέργειας και διασυνδέσεις, καθώς και έργα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας με το κλειδί στο χέρι. Η Hellenic Cables διαθέτει τρία εργοστάσια στην Ελλάδα και ένα στη Βουλγαρία, συμπεριλαμβανομένου του εργοστασίου υποβρύχιων καλωδίων της θυγατρικής της στην Κόρινθο, όπου οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας καθιστούν δυνατή την παραγωγή και τις δοκιμές σε μεγάλα, συνεχόμενα μήκη των μακρύτερων υποβρύχιων καλωδίων σε παγκόσμιο επίπεδο. Από το 2012 μέχρι σήμερα, η Hellenic Cables έχει υλοποιήσει ένα επενδυτικό πρόγραμμα αξίας 250 εκ. ευρώ για την παραγωγή υποβρύχιων καλωδίων υψηλής και υπερυψηλής τάσης στο εργοστάσιο στην Κόρινθο. Η Hellenic Cables αντιπροσωπεύει τον κλάδο παραγωγής καλωδίων της Cenergy Holdings SA. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της εταιρείας: www.hellenic-cables.com.

Σχετικά με την Cenergy Holdings

Η Cenergy Holdings είναι μια Βέλγικη εταιρεία μετοχών εισηγμένη τόσο στο Χρηματιστήριο των Βρυξελλών όσο και στο Χρηματιστήριο των Αθηνών, επενδύοντας σε κορυφαίες βιομηχανικές εταιρείες, εστιάζοντας στην αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση μεταφοράς ενέργειας, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μετάδοσης δεδομένων. Το χαρτοφυλάκιο της Cenergy Holdings αποτελείται από την Σωληνουργεία Κορίνθου και την Hellenic Cables, εταιρείες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αντίστοιχων τομέων ανάπτυξης. Η Σωληνουργεία Κορίνθου είναι παγκόσμιος ηγέτης στην κατασκευή σωλήνων χάλυβα για τον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου και σημαντικός παραγωγός κοίλων τμημάτων χάλυβα για τον κατασκευαστικό τομέα. Η Hellenic Cables είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς καλωδίων στην Ευρώπη, κατασκευάζοντας καλώδια ισχύος και τηλεπικοινωνιών καθώς και υποβρύχια καλώδια για τους προαναφερθέντες τομείς. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εταιρεία μας, παρακαλώ επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας www.cenergyholdings.com.