Επιτυχής ολοκλήρωση της διασύνδεσης των ρεκόρ

Hellenic Cables-Επιτυχής ολοκλήρωση της διασύνδεσης των ρεκόρ

Η διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου, βάθους 1.000μ ηλεκτροδοτήθηκε με επιτυχία

Αθήνα, 24 Μαΐου 2021

Η Hellenic Cables, η οποία αποτελεί τον κλάδο καλωδίων της Cenergy Holdings και ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) ανακοινώνουν την επιτυχή ηλεκτροδότηση της υποβρύχιας και υπόγειας ηλεκτρικής διασύνδεσης μήκους 178 χλμ. μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου. Η επιτυχής ολοκλήρωση της διασύνδεσης που αποτελεί ένα από τα πιο απαιτητικά έργα που έχουν ολοκληρωθεί ποτέ παγκοσμίως σηματοδοτεί το πρώτο βήμα για τη μετάβαση της Κρήτης στην καθαρή ενέργεια.

Το έργο, το οποίο στοχεύει στην αντικατάσταση των συμβατικών ρυπογόνων σταθμών της Κρήτης, περιλαμβάνει τον σχεδιασμό, την προμήθεια και την εγκατάσταση ενός σύνθετου υποβρυχίου και υπόγειου καλωδίου 150kV για τη διασύνδεση της Κρήτης, του μεγαλύτερου νησιού της Ελλάδας, με το δίκτυο τροφοδοσίας της ηπειρωτικής χώρας. Αυτή η πρώτη υποθαλάσσια διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα είναι η μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιακή διασύνδεση HVAC παγκοσμίως (περίπου 178 χλμ.) και η μεγαλύτερη σε βάθος καθώςη τοποθέτηση των υποβρυχίων καλωδίων έγινε σε βάθος έως 1000 μέτρα.

Κατά την υλοποίηση του έργου, η Hellenic Cables έχει ενσωματώσει σημαντικές καινοτομίες τόσο στο σχεδιασμό του ίδιου του καλωδίου, όσο και στην τοποθέτησή του, μέσω προηγμένης και υπερσύγχρονης εγκατάστασης που αναπτύχθηκε ειδικά για αυτό το έργο. Επιπρόσθετα στο ρεκόρ βάθους 1000 μέτρων, η Hellenic Cables ανταποκρίθηκε επιτυχώς στις προκλήσεις που παρουσιάζει το πολύ διαφοροποιημένο υποβρύχιο περιβάλλον και οι συνθήκες που επικρατούν εκεί οι οποίες αποτελούνται από υψηλές και απότομες πλαγιές, απότομες βραχώδεις προεξοχές και κρατήρες σε πολλές τοποθεσίες. Επιπλέον, τρεις διαφορετικοί τύποι συστημάτων προστασίας καλωδίων σχεδιάστηκαν κατά παραγγελία όσον αφορά το βάθος του νερού, τη γεωμορφολογία και τους γεωλογικούς κινδύνους σε μήκος 135 χιλιομέτρων.

Η επιτυχής ολοκλήρωση του έργου αναδεικνύει τη δέσμευση της Hellenic Cables να προσφέρει μακροχρόνιες και κορυφαίας ποιότητας λύσεις καλωδίων και ταυτόχρονα επιβεβαιώνει την ικανότητά της να ανταποκρίνεται επιτυχώς στα πιο απαιτητικά έργα.

Ο κ. Αλέξιος Αλεξίου, CEO της Cenergy Holdings και της Hellenic Cables σχολίασε: «Είμαστε περήφανοι που ο ΑΔΜΗΕ μας εμπιστεύτηκε για ακόμη μια φορά και ειδικά σε ένα τόσο σημαντικό και απαιτητικό έργο όπως η διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου. Η Hellenic Cables με την υιοθέτηση καινοτόμων λύσεων κατάφερε να ξεπεράσει τις προκλήσεις του Αιγαίου Πελάγους και να αποδείξει την ισχυρή δέσμευση και αξιοπιστία της στην εκτέλεση απαιτητικών έργων με το κλειδί στο χέρι».

Ο κ. Μανουσάκης, Πρόεδρος & CEO του ΑΔΜΗΕ, δήλωσε: «Η διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου αποτελεί το επιστέγασμα της συλλογικής προσπάθειας που κατέβαλαν οι άνθρωποι του ΑΔΜΗΕ και των ανάδοχων εταιρειών. Η Hellenic Cables αποτελεί δοκιμασμένο συνεργάτη του Διαχειριστή στην υλοποίηση του φιλόδοξου προγράμματος θαλάσσιων διασυνδέσεων στο Αιγαίο. Το μέλλον της ενεργειακής μετάβασης της Ελλάδας περνά από τη θάλασσα και ο ΑΔΜΗΕ απέδειξε με το έργο αυτό ότι διαθέτει την αναγκαία τεχνογνωσία προκειμένου να ανταποκριθεί και στα πιο απαιτητικά έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων που θα υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια στη χώρα».

Σχετικά με την Ελληνικά Καλώδια (Hellenic Cables)

Η Ελληνικά Καλώδια (Hellenic Cables) είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς καλωδίων στην Ευρώπη, κατασκευάζοντας καλώδια ισχύος και τηλεπικοινωνιών καθώς και υποβρύχια καλώδια για διάφορες βιομηχανικές χρήσεις, όπως υποθαλάσσια καλώδια για έργα αιολικής ενέργειας και διασυνδέσεις, καθώς και έργα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας με το κλειδί στο χέρι. Η Hellenic Cables διαθέτει τρία εργοστάσια στην Ελλάδα και ένα στη Βουλγαρία, συμπεριλαμβανομένου του εργοστασίου υποβρύχιων καλωδίων της θυγατρικής της στην Κόρινθο, όπου οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας καθιστούν δυνατή την παραγωγή και τις δοκιμές σε μεγάλα, συνεχόμενα μήκη των μακρύτερων υποβρύχιων καλωδίων σε παγκόσμιο επίπεδο. Από το 2012 μέχρι σήμερα, η Hellenic Cables έχει υλοποιήσει ένα επενδυτικό πρόγραμμα αξίας 250 εκ. ευρώ για την παραγωγή υποβρύχιων καλωδίων υψηλής και υπερυψηλής τάσης στο εργοστάσιο στην Κόρινθο. Η Hellenic Cables αντιπροσωπεύει τον κλάδο παραγωγής καλωδίων της Cenergy Holdings SA. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της εταιρείας: www.hellenic-cables.com.

Σχετικά με την Cenergy Holdings

Η Cenergy Holdings είναι μια Βέλγικη εταιρεία μετοχών εισηγμένη τόσο στο Χρηματιστήριο των Βρυξελλών όσο και στο Χρηματιστήριο των Αθηνών, επενδύοντας σε κορυφαίες βιομηχανικές εταιρείες, εστιάζοντας στην αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση μεταφοράς ενέργειας, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μετάδοσης δεδομένων. Το χαρτοφυλάκιο της Cenergy Holdings αποτελείται από την Σωληνουργεία Κορίνθου και την Hellenic Cables, εταιρείες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αντίστοιχων τομέων ανάπτυξης. Η Σωληνουργεία Κορίνθου είναι παγκόσμιος ηγέτης στην κατασκευή σωλήνων χάλυβα για τον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου και σημαντικός παραγωγός κοίλων τμημάτων χάλυβα για τον κατασκευαστικό τομέα. Η Hellenic Cables είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς καλωδίων στην Ευρώπη, κατασκευάζοντας καλώδια ισχύος και τηλεπικοινωνιών καθώς και υποβρύχια καλώδια για τους προαναφερθέντες τομείς. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εταιρεία μας, παρακαλώ επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας www.cenergyholdings.com.