Επιτυχής δοκιμαστική ηλέκτριση της υποθαλάσσιας διασύνδεσης της Σκιάθου από την Hellenic Cables

Hellenic Cables-Επιτυχής δοκιμαστική ηλέκτριση της υποθαλάσσιας διασύνδεσης της Σκιάθου από την Hellenic Cables

Άλλο ένα σημαντικό ορόσημο για την επιτυχή και εντός χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωση του έργου.

Αθήνα, 28 Ιανουαρίου 2021

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι ηλεκτρικές δοκιμές του υποβρύχιου καλωδίου υψηλής τάσης 150 kV που συνδέει τη Σκιάθο με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς. Πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου, η οποία προβλέπεται νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό.

Μόλις πριν από έναν χρόνο, o ΑΔΜΗΕ ανέθεσε στη Hellenic Cables, μέλος της Cenergy Holdings [CENER], σύμβαση αξίας περίπου 43 εκατ. ευρώ για την προμήθεια και εγκατάσταση των υποβρύχιων και χερσαίων καλωδίων για την ηλεκτρική διασύνδεση της Σκιάθου με το εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ενέργειας.

Το έργο περιλαμβάνει τον σχεδιασμό και την παραγωγή συνολικά περίπου 30 χλμ. υποβρυχίου καλωδίου 150 kV, των υπογείων καλωδίων 150kV, την υποθαλάσσια εγκατάσταση του υποβρυχίου καλωδίου σε βάθος 200 μέτρων περίπου, την εγκατάσταση των χερσαίων καλωδίων, την προστασία του υποβρύχιου καλωδίου στον θαλάσσιο πυθμένα καθ’ όλο το μήκος του καθώς και την προστασία των υπογείων καλωδίων στην ξηρά, την σύνδεση του υποβρύχιου με τα χερσαία καλώδια στις περιοχές προσαιγιάλωσης και τον τερματισμό τους για την σύνδεση του υποβρύχιου καλωδιακού συστήματος στο εθνικό Σύστημα Μεταφοράς 150 kV στην περιοχή Μαντούδι της Εύβοιας.

Η ολοκλήρωση του έργου προβλέπεται πολύ νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό που την τοποθετούσε στα τέλη του 2021, επιβεβαιώνοντας τις ικανότητες της Hellenic Cables για την εκτέλεση πολύπλοκων έργων τηρώντας αυστηρά χρονοδιαγράμματα, προϋπολογισμούς και υψηλά ποιοτικά κριτήρια που θέτουν οι πελάτες της.

Ο κ. Αλέξιος Αλεξίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Cables και της Cenergy Holdings [CENER], δήλωσε σχετικά: «Είμαστε περήφανοι που στηρίζουμε το επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ και δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας για την έγκαιρη και επιτυχή ολοκλήρωση σημαντικών έργων που διασφαλίζουν την ενεργειακή επάρκεια των νησιών μας και τονώνουν τη νησιωτική οικονομία, ενώ παράλληλα συμβάλλουν και στη μείωση του κόστους ενέργειας, αλλά και του αποτυπώματος άνθρακα ολόκληρης της χώρας».

Το υποβρύχιο καλώδιο κατασκευάστηκε στο υπερσύγχρονο εργοστάσιο της Hellenic Cables στην Κόρινθο, όπου οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας καθιστούν δυνατή την παραγωγή και τις δοκιμές υποβρυχίων καλωδίων σε συνεχόμενα μήκη, από τα μεγαλύτερα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σχετικά με την Ελληνικά Καλώδια (Hellenic Cables)

Η Ελληνικά Καλώδια (Hellenic Cables) είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς καλωδίων στην Ευρώπη, κατασκευάζοντας καλώδια ισχύος και τηλεπικοινωνιών καθώς και υποβρύχια καλώδια για διάφορες βιομηχανικές χρήσεις, όπως υποθαλάσσια καλώδια για έργα αιολικής ενέργειας και διασυνδέσεις, καθώς και έργα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας με το κλειδί στο χέρι. Η Hellenic Cables διαθέτει τρία εργοστάσια στην Ελλάδα και ένα στη Βουλγαρία, συμπεριλαμβανομένου του εργοστασίου υποβρύχιων καλωδίων της θυγατρικής της στην Κόρινθο, όπου οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας καθιστούν δυνατή την παραγωγή και τις δοκιμές σε μεγάλα, συνεχόμενα μήκη των μακρύτερων υποβρύχιων καλωδίων σε παγκόσμιο επίπεδο. Από το 2012 μέχρι σήμερα, η Hellenic Cables έχει υλοποιήσει ένα επενδυτικό πρόγραμμα αξίας 250 εκ. ευρώ για την παραγωγή υποβρύχιων καλωδίων υψηλής και υπερυψηλής τάσης στο εργοστάσιο στην Κόρινθο. Η Hellenic Cables αντιπροσωπεύει τον κλάδο παραγωγής καλωδίων της Cenergy Holdings SA. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της εταιρείας: www.hellenic-cables.com.

Σχετικά με την Cenergy Holdings

Η Cenergy Holdings είναι μια Βέλγικη εταιρεία μετοχών εισηγμένη τόσο στο Χρηματιστήριο των Βρυξελλών όσο και στο Χρηματιστήριο των Αθηνών, επενδύοντας σε κορυφαίες βιομηχανικές εταιρείες, εστιάζοντας στην αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση μεταφοράς ενέργειας, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μετάδοσης δεδομένων. Το χαρτοφυλάκιο της Cenergy Holdings αποτελείται από την Σωληνουργεία Κορίνθου και την Hellenic Cables, εταιρείες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αντίστοιχων τομέων ανάπτυξης. Η Σωληνουργεία Κορίνθου είναι παγκόσμιος ηγέτης στην κατασκευή σωλήνων χάλυβα για τον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου και σημαντικός παραγωγός κοίλων τμημάτων χάλυβα για τον κατασκευαστικό τομέα. Η Hellenic Cables είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς καλωδίων στην Ευρώπη, κατασκευάζοντας καλώδια ισχύος και τηλεπικοινωνιών καθώς και υποβρύχια καλώδια για τους προαναφερθέντες τομείς. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εταιρεία μας, παρακαλώ επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας www.cenergyholdings.com.