Νέο συμβόλαιο της Hellenic Cables για θαλάσσιο αιολικό έργο στο Ηνωμένο Βασίλειο

Hellenic Cables-Νέο συμβόλαιο της Hellenic Cables για θαλάσσιο αιολικό έργο στο Ηνωμένο Βασίλειο

Θα προμηθεύσει inter-array καλώδια 66 kV και εξαρτήματα στο θαλάσσιο αιολικό πάρκο Seagreen

Αθήνα, 09 Ιουλίου 2020

Η Hellenic Cables, κορυφαίος προμηθευτής υποβρύχιων καλωδιακών συστημάτων, εξασφάλισε σύμβαση από τη Seaway 7, που αποτελεί την επιχειρηματική μονάδα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Subsea 7, για την προμήθεια καλωδίων inter-array 66 kV και των συναφών εξαρτημάτων στο θαλάσσιο αιολικό πάρκο Seagreen.

Το θαλάσσιο αιολικό πάρκο Seagreen είναι ένα έργο ισχύος 1.075 MW και βρίσκεται 27 χλμ από την ακτή Angus, στα ανοικτά της Σκωτίας όπου θα αναπτυχθεί και θα λειτουργήσει από την Seagreen Wind Energy Limited. Όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του, θα είναι το μεγαλύτερο αιολικό έργο στην Σκωτία και αναμένεται να παρέχει καθαρή ενέργεια σε περίπου 1 εκατομμύριο κατοικίες.

Η SSE Renewables πρόσφατα ανακοίνωσε την τελική επενδυτική απόφαση (FID) για την πρώτη φάση του Seagreen, ταυτόχρονα με την συμφωνία πώλησης μεριδίου 51 % του Seagreen 1 στην πετρελαϊκή εταιρία Total SA.

Σύμφωνα με τη σύμβαση, η Hellenic Cables αναλαμβάνει το σχεδιασμό, την παραγωγή, τις δοκιμές και την προμήθεια περίπου 320 χλμ inter-array καλωδίων 66 kV με μόνωση XLPE καθώς και την προμήθεια των σχετικών εξαρτημάτων. Τα καλώδια θα παραχθούν στην καθετοποιημένη και υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής υποβρυχίων καλωδίων της Hellenic Cables στην Κόρινθο. Η παράδοση προγραμματίζεται έως τις αρχές του 2022.

H Seagreen Wind Energy Limited ανέθεσε στη Seaway 7 τη σύμβαση για τη μελέτη, προμήθεια, κατασκευή και εγκατάσταση (EPCI) των θεμελίων και των inter-array καλωδίων του θαλάσσιου αιολικού πάρκου Seagreen 1.

Ο κ. Αλέξιος Αλεξίου, CEO της Hellenic Cables δήλωσε: «Είμαστε υπερήφανοι που στηρίζουμε την Seaway 7 σε ένα έργο το οποίο θα παρέχει ενέργεια χαμηλού άνθρακα σε περίπου 1 εκατομμύριο νοικοκυριά και θα επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση στο Ηνωμένο Βασίλειο.»

Η κοινοπραξία των SSE Renewables και Equinor ανέθεσε στη DEME Offshore τη σύμβαση για τη μελέτη, προμήθεια, κατασκευή και εγκατάσταση των υποθαλάσσιων inter-array καλωδίων κατά τις δύο πρώτες φάσεις του θαλάσσιου αιολικού πάρκου. Η σύμβαση αυτή υπόκειται στην περάτωση από χρηματοδοτική άποψη της συμφωνίας για το Dogger Bank A & B από τα μέλη της κοινοπραξίας, γεγονός που αναμένεται στα τέλη του 2020.

Ο κ. Αλέξιος Αλεξίου, Γενικός Διευθυντής της Hellenic Cables δήλωσε : «Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή για την εταιρeία μας. Η ανάθεση της μεγαλύτερης σύμβασης inter-array καλωδίων αποτελεί απόδειξη των παγκοσμίου κλάσεως κατασκευαστικών δυνατοτήτων μας, μετά από επενδύσεις άνω 200 εκατομμυρίων ευρώ που πραγματοποιήθηκαν στο εργοστάσιο μας στην Κόρινθο. Είναι τιμή μας να αποτελούμε μέρος αυτού του εμβληματικού έργου που ανοίγει τον δρόμο για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.»

Ο κ. Bart De Poorter, General Manager της DEME Offshore, δήλωσε: «Είμαστε χαρούμενοι που υπογράψαμε αυτή τη σύμβαση με τη Hellenic Cables για το μεγαλύτερο θαλάσσιο αιολικό πάρκο στον κόσμο. Είμαστε βέβαιοι πως με την εμπειρία της Hellenic Cables και τη συνδυασμένη τεχνογνωσία των εταιρειών μας, θα μπορέσουμε να εκτελέσουμε αυτό το μεγάλης κλίμακας έργο inter-array καλωδίων αποδοτικά και με ασφάλεια.»

Σχετικά με την Seaway 7

Η Seaway 7, επιχειρηματική μονάδα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Subsea 7, είναι ένας ικανός και έμπειρος συνεργάτης για την εκτέλεση έργων θαλάσσιων αιολικών πάρκων καθώς και ένας προμηθευτής εξειδικευμένων υπηρεσιών ανύψωσης και εγκατάστασης καλωδίων.

Σχετικά με την Subsea 7

Η Subsea 7 ως ένας παγκόσμιος ηγέτης στην παράδοση θαλάσσιων έργων και υπηρεσιών στην εξελισσόμενη βιομηχανία ενέργειας, δημιουργεί βιώσιμη αξία όντας προτιμητέος συνεργάτης της βιομηχανίας για την παράδοση αποτελεσματικών υποθαλάσσιων λύσεων. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το www.subsea7.com.

Σχετικά με την Ελληνικά Καλώδια (Hellenic Cables)

Η Ελληνικά Καλώδια (Hellenic Cables) είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς καλωδίων στην Ευρώπη, κατασκευάζοντας καλώδια ισχύος και τηλεπικοινωνιών καθώς και υποβρύχια καλώδια για διάφορες βιομηχανικές χρήσεις, όπως υποθαλάσσια καλώδια για έργα αιολικής ενέργειας και διασυνδέσεις, καθώς και έργα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας με το κλειδί στο χέρι. Η Hellenic Cables διαθέτει τρία εργοστάσια στην Ελλάδα και ένα στη Βουλγαρία, συμπεριλαμβανομένου του εργοστασίου υποβρύχιων καλωδίων της θυγατρικής της στην Κόρινθο, όπου οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας καθιστούν δυνατή την παραγωγή και τις δοκιμές σε μεγάλα, συνεχόμενα μήκη των μακρύτερων υποβρύχιων καλωδίων σε παγκόσμιο επίπεδο. Από το 2012 μέχρι σήμερα, η Hellenic Cables έχει υλοποιήσει ένα επενδυτικό πρόγραμμα αξίας 250 εκ. ευρώ για την παραγωγή υποβρύχιων καλωδίων υψηλής και υπερυψηλής τάσης στο εργοστάσιο στην Κόρινθο. Η Hellenic Cables αντιπροσωπεύει τον κλάδο παραγωγής καλωδίων της Cenergy Holdings SA. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της εταιρείας: www.hellenic-cables.com.